Sanda Sanshou

Sanda, modernleştirilmiş Wu Shu’nun resmi tam temas dövüş sporudur. Bu spor, Türkiye ve diğer ülkelerde hızla büyümekte ve popülaritesini arttırmaktadır. Sanda, Wu Shu karşılaşmalarının tamamlayıcı bir parçası olarak; 1991’de başlayan Dünya Wu Shu Şampiyonaları’nın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Şu an Sanda karşılaşmaları 70’in üzerinde ülkede yapılmaktadır.

Sanshou kuralları, tam temas yumruk, tekme, aşağı alma ve fırlatma tekniklerini içine alan, Çin dövüş sanatlarının geleneksel uygulamalarının çeşitlemelerine izin vermektedir. Bitirme tutuşları ( kol kilitlemeleri gibi…), dövüşün hızlı bir şekilde sürmesine sebep veren, kurallarla ortaya çıkmaktadır.

Sanda maçları, “Lei Tai” olarak bilinen platformlarda yapılırdı. Lei Tai’nin tarihi, Çin’de uzun zaman önce yapılan ve çoğunlukla dövüşlerin sonunda ölüm ya da yaralanmaların olduğu dönemlere dayanmaktadır.1928 yılında Nanking de yapılan Ulusal Çin Turnuvaların da ki dövüşler, o kadar sertti ki; 12 finalistin, zamanın büyük ustalarını öldürmeleri korkusuyla, dövüşmelerine izin verilmemiştir. Bundan dolayı, bazı değişikliklerin yapılmasının gerekliliği ortaya çıkmış oluyordu. Modern Sanda ile modern Wu Shu’nun, Çin hükümeti tarafından spora dönüştürülmesi aynı zamana denk gelmektedir (1960).

Standart bir Kung-fu dövüş stili oluşturabilmek için, Çin’in her yerinden büyük ustalara, geniş bir yelpazeye yayılmış olan Çin Dövüş Sanatları’nı, farklı stillerin tamamlayıcısı olarak, kurallar sistemine oturtulması için görev verildi. Aynı zamanda, ciddi yaralanmalara sebebiyet veren riskli hareketlerin, minimum seviyeye indirilmesi de buna eklendi. Artık Sanda, bazı kurallar bütünü içine alınmış bir spor haline gelmişti.