KAJUKENBO

1940’ların sonlarında Hawai,  şiddetli sokak dövüşlerinin veya bıçaklamaların yaygın olduğu şiddet içeren bir bölgeydi. Bu kavgalar ve şiddet ortamında pek çok insan ya ağır yaralanmalar ve sakatlıklarla yada ölümlerle biten şiddete  maruz kalmaktaydı. Bu saldırıları gerçekleştirenler suçlular olduğu için hiçbir kural söz konusu değildi.

Kendi sistemlerinde uzmanlaşmış bir grup büyük usta bu sistemlerin en etkili ve sonuç odaklı tekniklerini bir araya getirerek  sokakta kolayca kullanılabilecek bir sanat geliştirmek amacıyla kendilerine ‘Siyah Kuşak Birliği’ adı altında bir grup oluşturdu. Bu ustalar ve uzman oldukları savaş sanatları sırasıyla şöyleydi.

Peter Young Yıl Choo; Karate ve Boks 

Joseph Holck ; Judo ve Ju Jitsu  

Frank Ordonez ; Ju Jitsu

Adriano Emperado ; Kenpo, Kali ve Arnis

Clarence Chang ; Çin Boksu ve Boks 

Bu hareket planı, savaş sanatlarının en yararlı yönlerini birleştirmek için tasarlanmış evrimsel, uyarlanabilir bir tarzın başlangıcıydı.Sistemin  kurucuları basit bir kural izlediler, eğer bir teknik sokaktaki gerçek bir kavgada etkili bir şekilde çalışıyorsa, sisteme dahil edildi değilse, çıkarıldı. Asıl hedefleri sokakta yenilmez olmaktı.1947 ve 1949 yılları arasında bu grup neredeyse her gün çalışmalar yaparak 3 yılın sonunda hayal ettikleri sistemi oluşturdular. 

Artık gereken şey bu sisteme bir isim koymaktı. Joseph Holck yeni sistemi oluşturan savaş sanatlarının; 

Karate için KA 

Ju Jutsu ve Judo için JU 

Kenpo ve Kali için KEN

Çin Boksu ve Boks için BO

olan ilk hecelerini birleştirerek yeni sistemin isminin KAJUKENBO olmasını teklif etti ve bu teklifi kabul gördü. Adriano Emperado 1950 yılından itibaren Kajukenbo yu halka öğretmeye başladı. Bu sayede eğitim alanlar bir süre sonra gerçek manada sert savaşçılar olarak tanınmaya başladı.İlgi her geçen gün daha da büyüdü. Adriano Emperado kısa zamanda eğitim merkezi sayısını 12 ye kadar çıkardı. Sonraki süreçte Kajukenbo kısa sürede dünyanın çoğu yerine yayıldı.

Kajukenbo kurucularının sisteme yaklaşımı gereği ; birçok geleneksel savaş sanatının aksine, ustalık seviyesine gelen uygulayıcıların öğretmenlerini taklit etmeleri gerekmez, sistemde ustalaşıp belirli bir seviyeye gelen biri kendi deneyimlerini de ekleyerek sistemi geliştirebilir ve uygulama yapabilir. Bu yaklaşım Kajukenbo nun sürekli yenilenerek gelişmesi için gerekli görülmüştür.