MUAY BORAN

Şuan Tayland olarak bilinen, geçmişte Myan Mar (Burma) ve Kamboçya yıda içine alan ve Siyam olarak adlandırılan coğrafyada geliştirilmiş olan Muay Boran; Diz, Dirsek, Tekme, Yumruk ve kafa vuruşları ile kendine özgü grapling sistemi olan Muay Pram‘ın da kullanıldığı antik bir savaş sanatıdır.Bu sebeple 9 organ sanatı olarak ta adlandırılmıştır. Bilindiği gibi savaş alanlarında hiçbir kural yoktur ve kullanılacak teknikler de sınırsızdır. Amaç kullanabileceğiniz her türden silahla rakibinizi etkisiz hale getirmek ve savaşı kazanmaktır. Muay Boran tamamen bu taktiksel mantıkla hareket ederek uygulanır. Kullanabileceği ilave silahlar olmasa dahi düşmanıyla mücadele edebilecek yeterliliğe sahip bir şekilde geliştirilmiş ve tarih boyunca uygulanmıştır.

Muay Boran teknikleri sonuç odaklı bir hareket planı üzerine yoğunlaşmış ve uygulanacak her darbe rakibe maksimum zararı vermeye odaklanmıştır. Ayrıca savaş sırasında her yönden gelebilecek saldırılara karşı müdahale edebilmek amacıyla düşmanı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde saf dışı etmek başlıca hedefi olmuştur. Bir savaş sanatı olarak etkinliği tartışılamaz bir sistematiğe sahip olması onu benzersiz kılar.

Muay Boran tarih içerisinde farklı bölgelerde gelişmiş değişik stillere sahiptir. Bunlardan 4 tanesi zaman içerisinde daha çok öne çıkmış stillerdir. Bu stilleri şöyle sıralayabiliriz.

1- Muay Thasao: Hızlı uygulanan teknikler ve dairevi tekmelerin öne çıktığı bir stil özelliği taşır.
2- Muay Korat : Kuvvet üzerine odaklanmış tekniklerin daha fazla kullanıldığı bir stildir.
3- Muay Lopburi: Zekice tasarlanmış taktiksel mücadele üzerine yoğunlaşmıştır.
4- Muay Chaiya : Dengeli duruşlar ve etkili savunma taktikleri üzerine yoğunlaşmış ayrıca dirsek ve diz vuruşlarını etkin olarak kullanmıştır.

Ancak elit seviyede bir Muay Boran savaşçısı olmak için tüm bu stilleri kapsayan bir teknik kapasiteye sahip olmak gerekmektedir.

Savaş zamanları haricinde savaşçıların karşılıklı meydan okumaları ve sonraki zamanlarda Siam Kralı Narai nin ilgisi sebebiyle1604 ve 1690 yılları arasında ve sonrasında ülke genelinde yarışmalar düzenlenmeye başlanmıştı.Bu dönemdeki teknik yapıya Kard Chuek veya Muay Kard Chuek (Kenevir sırımlarla eller sarılarak yapılan boks) adı verilmiştir.1930 yılında ilk defa 20 ülke bir araya gelerek karşılaşmalarda yarışmacıların ellerine sırım sarmaları yerine boks eldiveni takma zorunluluğu getirildi ve uygulanacak sportif kurallar belirlendi. Böylece Spor branşı olarak Muay Thai doğmuş oldu.